Politici a volby, Volte svobodně, Aktivně vyjádřete své demokratické právo, Hlasujte pro změnu, Online referendum
Valentin Inzko

Valentin Inzko: Sankcije su neminovne ako BiH ne bude poštivala euro standarde

Valentin Inzko 47%

 

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko

 

Formiranje vlasti prava je prilika da se Bosna i Hercegovina vrati na zacrtani put. Naredne četiri godine bit će presudne za pridruživanje ove zemlje NATO-u i Europskoj uniji pa je stoga neophodno intenzivirati sprovođenje reformi.

"Uspostavljanje nove vlasti u BiH prioritetno je pitanje", kazao je u intervjuu zabeogradski list "Politiku" visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.

"S obzirom na činjenicu da su prošla tri mjeseca od izbora, brzina formiranja vlasti je važna, ali je još važnija dubina i temeljitost koalicijskih dogovora. Podržavam sve napore koji se ulažu kako bi se formirala koalicija koja će ubrzati reforme i riješiti ekonomske i socijalne probleme u zemlji", kazao je Inzko.

- Što je to što međunarodna zajednica u ovom trenutku očekuje od BiH?

Sve političke stranke su podržale proces pridruživanja EU, izrazile su spremnost da se bore protiv korupcije, da jačaju vladavinu zakona i da oporave ekonomiju. Međunarodna zajednica je spremna  pomoći na svaki mogući način, ali ključne odluke za napredak moraju biti donijete unutar BiH. Na domaćim političarima je da pokažu i građanima i EU da su u stanju zemlju povesti naprijed.

- Ustavna reforma je, čini se, najsloženije pitanje u BiH o koje se spotiče i proces uspostavljanja vlasti. Kakvu budućnost predviđate za BiH u pogledu ustavnih promjena i dopuna?

Diskriminatorske odredbe protiv pripadnika manjina moraju se izbaciti iz Ustava BiH. Postoji opća suglasnost oko toga i politički lideri sada moraju napraviti pomak u tom smislu. Neophodne su i promjene koje će vladu učiniti funkcionalnijom i efikasnijom, što ne znači da će je centralizirati. Pri tome se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Europska unija najavila je da će od narednog mjeseca ojačati prisustvo u BiH. U kom smislu, da li i "nametanjem sankcija"?


Pozdravljam i podržavam planove EU da ojača svoje prisustvo u ovoj zemlji. Suviše je rano govoriti o nekim konkretnim mjerama budući da se u Bruxellesu o tome još uvijek razgovara. U ovom trenutku izvjesno je samo to da će EU u okviru Lisabonskog ugovora, a radi bolje efikasnosti i boljih efekata, u BiH zadržati relevantne misije: Delegaciju EU, Policijsku misiju i EUFOR. Što se "sankcija" tiče one su neminovnost ukoliko netko ne poštuje europske standarde.

- Izjavili ste da bi BiH mogla pristupiti EU u 2020. Kada će biti zatvoren Ured visokog predstavnika (OHR) čiju ulogu političari u BiH različito vide?


OHR nije prepreka za napredovanje BiH na njenom putu ka EU. O zatvaranju će odlučiti Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, ali tek onda kada domaće vlasti u potpunosti realiziraju program "pet plus dva". Do tada OHR ostaje otvoren s punim kapacitetom, uključujući i bonska ovlaštenja.

Poučen iskustvom Španjolske, kojoj je trebalo devet godina da postane članica EU, spomenuo sam 2020. kao godinu kada bi se i BiH mogla pridružiti europskoj obitelji. Međutim, važno je da ova zemlja postane kandidat i započne proces transformacije, a članstvo će biti logičan dio tog procesa.

...

 

 

03.01.2011

Izvor: www.dnevnik.ba

21.01.2011


Kira -
Označitno spam

ElectionsMeter nenese žádnou odpovědnost za obsah. Obracejte se vždy prosím na autora. Každý text, publikovaný na ElectionsMeter, musí obsahovat jméno autora s odkazem na původní zdroj textu. Uživatelé by měli mít na vědomí zákon o ochraně autorských práv. Přečtěte si prosím pozorně pravidla užití stránek.

Zpět na hlasování: > Bosnia and Herzegovina > Politici > Valentin Inzko
 
load menu